2023. jan 24.

Hüllőkalauz-avagy a szakállas agáma az új őrület?

írta: Pea
Hüllőkalauz-avagy a szakállas agáma az új őrület?

Kedves Olvasó!

Akik valaha is jártak kisállatboltban, biztosan találkoztak békésen pihenő hüllővel a kirakatban. A vélemények elég megosztóak róluk. Valaki csodálattal figyeli minden mozdulatukat, ahogy komótosan felmásznak a meleg kövekre sütkérezni, és van a másik véglet, akik távolról kémlelve is túl közelinek érzik magukhoz ezen „lényeket”. Én személy szerint a hüllőkedvelők csoportjába tartozom. Érdekes, hogy az emberek felfogása a hüllőtartásról mennyire különbözik.

Egyesek úgy gondolják, hogy akkor tesznek sokat a kedvencük jó közérzetéért, ha minél több tárgyat helyeznek a terráriumába. Azonban, mint sok helyen, itt is igaz, hogy a kevesebb néha több. Jelen írásomban a szakállas agámáról fogok pár infót megosztani. Biztosan sokan találkoztatok már vele. És azt is biztosra veszem, hogy ezt az írást (főleg a szakállas agáma tartók) különös odafigyeléssel és kritikával fogják majd olvasni. Ez az írás főleg azoknak szól, akik most morfondíroznak azon, hogy egy szakállas agámával osszák meg az életüket.

Fontos tudni, hogy egy szakállas agáma átlagnak mondható életkora kb. 8-14 évre tehető. Ez persze nagyban függ a tartási körülményektől. Ha hosszú életű, és egészséges agámát szeretnél, fontos figyelni a megfelelő etetésre és vitaminozásra. Ezt könnyen letudhatod, ha az eleségállatot etetés előtt beleforgatod vagy megszórod vitaminporral. Ez a lépés mindenképpen szükséges, hogy a vitaminhiány okozta betegségeket elkerüljük.

received_488852163409161.jpeg

Az agámának szüksége van melegítő lámpára is, amit szinte bármelyik kisállatkereskedésben, vagy webshopban be tudsz szerezni. Figyelj arra, hogy a lámpát kellő távolságra helyezd el az állat pihenőhelyétől, mert ha túl közel rakod, könnyen megégetheti a bőrét. A terrárium aljára szórj homokot.

Az agámák etetése szerintem egyszerűnek mondható. Az agámának méretétől függően adható élő tücsök, sáska, csótány (ezeket rendszerint több méretben is lehet kapni), lisztkukac, gyászbogárlárva, viaszmolylárva és még sok-sok más. Szeretik a zöldségeket, gyümölcsöket is, de mielőtt odaadjuk neki, győződjünk meg róla, hogy fogyaszthatják-e, mivel akadnak olyanok is, amelyek rájuk nézve mérgezőek. A viaszmolylárvával csínján kell bánni, mert elég édes az ízük, ezért könnyen rá tud szokni kedvencünk. A lárvákat árulják szárított verzióban is, ami legtöbb kisállatboltba beszerezhető. Sokan preferálják a szárítottat, mert szerintük könnyebben eltartható, mint az élő verziójuk. Itt fontos megjegyezni, hogy az élő lisztkukac hűtőben simán túlél több hetet is, ha korpában van. Adható nekik különféle zöldség, gyümölcskarika. Minél vitamindúsabban eteted az eleségállatot, annál több vitamin fog  bejutni az állatod szervezetébe is, mikor elfogyasztja azokat. A megmaradt eleségállatokat ki kell venni, mert képes az állatba belerágni.

Oké, ennyit a táplálásukról dióhéjban.

Kinek való szakállas agáma? Az én véleményem az, hogy bárkinek, aki kellő körültekintéssel tudja őket gondozni, és tisztába van az alapvető igényeivel. Kicsit át tud lépni az esetleges élőeleség undorán, mert ugye nem lehet mindig szárítottal etetni. Vagyis lehet, de nem érdemes. Ha mindennap a kedvenc kajánkat kéne ennünk, azt is megunnánk előbb-utóbb. A szakállas agáma az egyik legelterjedtebb otthon tartott hüllő. Nem csoda, hiszen nagyon jófejek tudnak lenni. Mivel törékenyek, sérülékenyek óvatosan kell hozzájuk érni.

Honnan érdemes beszerezni? Elősorban tenyésztőktől ajánlom, mert ők pontosan tudnak válaszolni a feltett kérdésre a kiválasztott állatra vonatkozóan. Ezt egy kisállatboltba nem egészen fogják tudni, de persze vannak kivételek. Azok a boltok, amik kifejezetten a hüllőkre vannak szakosodva, nagyon jó segítséget és támpontot tudnak nyújtani a tartásukkal vagy a kiválasztással kapcsolatosan. Különböző terrarisztikai börzéken is rengeteg színű, fajta hüllőt lehet vásárolni. Több bolt, tenyésztő megy ki a termékeivel és állatfelhozatalával, így választék is színes.

A szakállas agáma sok színben van jelen, de az ismertebb színek a red, sandfire, blood, salmon, orange, leucistic...stb.

Tudtad, hogy Kim Kardashian is tart szakállas agámát? Speed a neve. A One Direction együttes volt tagja Zayn Malik is kedveli az agámákat. Több képen is együtt szerepel Arnievel.

További infók később, addig is szép napot!

Szólj hozzá